آیا سن شما بالا رفته و هنوز بچه دار نشده اید و یا هنوز مجرد هستید؟ آیا برای بچه ی بعدی در سنین بالاتر برنامه ریزی می کنید اما نگران زمان یائسگی خود هستید؟ اگر اینطور است در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با علل، علائم، درمان و روشهای پیشگیری از یائسگی زودرس آشنا کنیم.
یائسگی زودرس چیست؟
یائسگی زودرس (Premature/early menopaus) نوعی نارسایی زودرس تخمدانها قبل از 40 سالگی است که باعث می شود پریودی زن زودتر از موعد مقرر قطع و وارد مرحله یائسگی و ناباروری شود. طبق آمارها یک درصد از زنان زیر 40 سال با این مشکل روبرو می شوند.
علت یائسگی زودررس در زنان جوان
به گفته دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی، علل یائسگی زودرس در زنان جوان و ناباروری آنها می تواند به یکی دلایل زیر باشد:
- مداخلات جراحی مثل عمل اوفورکتومی دوطرفه (جراحی برداشتن هر دو تخمدان) یا عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم)
- نارسایی زودرس تخمدان به دلیل اختلالات خودایمنی (تیرویید، اوریون، …)، عفونتهای قارچی، کمبود آنزیمها یا سندرم های متابولیک (گالاکتوزمی، دیستروفی میتونیک، …)
- اختلالات ژنتیکی مثل سندرم ترنر، تریزومی 18، تریزومی 13، ….
- علل ارثی و خانوادگی
- سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر و تغذیه نامناسب
- پرتودرمانی و شیمی درمانی
علائم یائسگی زودرس
علائم یائسگی زودرس مشابه همان علائمی است که در پیش یائسگی و یائسگی بقیه خانمها بروز می کند و می توانید در شکل زیر رایجترین آنها را ببینید:
خطرات و عوارض یائسگی زودرس
بانوان گیلانی که یائسگی زودرس را تجربه می کنند در معرض خطرات زیر هستند:
- مرگ زودرس
- افسردگی
- بیماری های عصبی
- اختلالات روانی-جنسی
- اختلالات خلقی
- پوکی استخوان
- بیماری ایسکمیک قلبی
- ناباروری
راههای درمان یائسگی زودرس
امروزه روشهایی برای بازگرداندن بلوغ فولیکولی، تخمک گذاری و قاعدگی وجود دارد. پس اگر از یائسگی زودرس رنج می برید با مراجعه به بهترین دکتر برای درمان یائسگی زودرس در رشت می توانید به کمک روشهای زیر درمان شوید:
IVF
این روش لقاح مصنوعی نیز نام دارد و برای کسانی انجام می شود که دچار یائسگی زودرس شده اند. در این روش با القای تخمک گذاری یا اهدای تخمک امکان بارداری در زنان وجود دارد.
جایگزینی استروژن
در این روش از هورمون تراپی برای بازگرداندن سطوح طبیعی هورمونهای استروژن و پروژسترون استفاده می شود. این روش به جلوگیری از تحلیل استخوانها و سلامت قلب کمک کرده و در درمان یائسگی زودرس موثر است. ولی هورمون تراپی برای همه خانمها مناسب نیست و باید زیر نظر پزشک باشد.
درمان کورتیکو استروئیدی
اگر آنتی بادی های هورمون های جنسی در خون وجود داشته باشد، می توان بیماری خود ایمنی را که یکی از علل یائسگی زودرس در زنان است با این روش درمان کرد. بنابراین می توان جلوی یائسگی زودرس را در بیمار گرفت.
مصرف کلسیم و ویتامین D
استفاده از کلسیم و ویتامین D به صورت مکمل یا از طریق غذا می تواند به درمان علائم یائسگی زودرس که ناشی از پوکی استخوان هستند کمک کند. ولی این روش مانع یائسگی زودرس نمی شود.
اگر دچار علائم یائسگی و اختلالات پریودی شده اید، می توانید برای تشخیص، پیشگیری یا درمان یائسگی زودرس از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا در رشت بهره مند شوید.
4 روش پیشگیری از یائسگی زودرس
برای آشنایی با راههای به تعویق انداختن یائسگی زودرس حتما ویدئوی زیر از دکتر مویدنیا ببینید:
رزومه دکتر نفیسه مویدنیا
- متخصص زنان، زایمان، نازایی و زیبایی در رشت
- عضو انجمن جراحی های کم تهاجمی ایران
- بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان و نازایی
- عضو انجمن متخصصین جراحی زنان و زایمان آمریکا
- با سابقه طولانی در زمینه مشکلات یائسگی در زنان
- طرف قرارداد بیمارستانهای فامیلی، توتونکاران، گلسار، پارس، قائم و ولیعصر
سوالات متداول
بانوان استان گیلان درباره یائسگی معمولا سوالات زیر را از دکتر مویدنیا می پرسند:
یائسگی چه زمانی آغاز می شود و چه مدت طول می کشد؟
بیشتر زنان اولین علائم یائسگی را چهار سال قبل از اتمام آخرین قاعدگی خود تجربه می کنند و این علائم تا چهار سال ماندگاری دارند.
یائسگی زودرس در چه سنی رخ می دهد؟
معمولا این عارضه در زنان در سنین زیر 40 سال یا به گفته برخی منابع بین 40 تا 45 سالگی اتفاق می افتد.
چگونه بفهمم که یائسگی زودرس داریم؟
در صورتی که علائمی مانند گرگرفتگی، پریودهای نامنظم، مشکلات خواب و خشکی واژن دارید باید به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون برای هورمون استروژن و محرک فولیکول (FSH) و تست بارداری را انجام بدهید.
دکتر نفیسه مویدنیا متخصص زنان رشت و زایمان بنظر من بهترین پزشک و دکتر و جراح زنان در رشت هستند و من در طول نه ماه بارداری در کنارشون خاطرات خوبی داشتم.