اهمیت پرولاکتین


پرولاکتین چیست ؟

پرولاکتین هورمونی است که در غده هیپوفیز تولید می شود و به دلیل نقش آن در شیردهی نامگذاری شده است. این ماده همچنین دارای عملکردهای گسترده دیگری در بدن است ، از تأثیر بر روی سیستم تولید مثل تا تأثیر بر رفتار و تنظیم سیستم ایمنی بدن.

چرا آزمایش پرولاکتین انجام می شود؟

زنانی که علائم پرولاکتینوما دارند ممکن است به آزمایش نیاز داشته باشند. پرولاکتینوما یک تومور غیر سرطانی در غده هیپوفیز است که مقادیر زیادی پرولاکتین تولید می کند.

علائم پرولاکتینوما در زنان عبارتند از:

• سردردهای غیر قابل توضیح

• اختلال بینایی

• گالاکتوره یا شیردهی خارج از زایمان یا شیردهی

• درد یا ناراحتی در هنگام رابطه جنسی

• رشد غیر طبیعی مو و بدن

• آکنه غیرطبیعی

این آزمایش معمولاً بر روی افراد مبتلا به پرولاکتینوما انجام می شود تا پاسخ تومور به درمان را پیگیری کند.

علاوه بر این ، در صورت داشتن مشکلات باروری یا قاعدگی نامنظم ، ممکن است به آزمایش پرولاکتین نیاز باشد. این آزمایش همچنین می تواند سایر مشکلات غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس را رد کند.

آزمایش چگونه انجام می شود؟

آزمایش پرولاکتین دقیقاً مانند آزمایش خون است. نیازی نیست که برای آن آماده شوید. نمونه به طور معمول سه تا چهار ساعت پس از بیدار شدن از خواب صبح جمع آوری می شود. خون از ورید بازوی شما گرفته می شود. درد بسیار کمی است فقط در صورت فرو رفتن سوزن ممکن است کمی احساس درد کنید.

برخی از قرص های جلوگیری از بارداری ، داروهای فشار خون بالا یا داروهای ضد افسردگی می توانند نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهند. قبل از انجام آزمایش در مورد هر دارویی که مصرف می کنید به پزشک خود بگویید. مشکلات خواب ، استرس زیاد و ورزش شدید قبل از آزمایش نیز می تواند بر نتایج تأثیر بگذارد.

 

آزمایش پرولاکتین
                    آزمایش پرولاکتین

 

پرولاکتین بالا

مقادیر بالای پرولاکتین در دوران بارداری و بعد از زایمان در دوران پرستاری طبیعی است. با این حال ، هایپرپرولاکتینمی نیز می تواند ناشی از بی اشتهایی عصبی ، بیماری کبدی ، بیماری های کلیوی و کم کاری تیروئید باشد. کم کاری تیروئید می تواند باعث بزرگ شدن غده هیپوفیز شود که با درمان جایگزینی هورمون تیروئید قابل درمان است. مقادیر بالای پرولاکتین نیز می تواند ناشی از تومورهای هیپوفیز باشد. این تومورها از طریق پزشکی یا جراحی قابل درمان هستند.

برخی از داروها می توانند باعث افزایش سطح پرولاکتین شوند برخی عوامل استرس زای رایج نیز می توانند سطح پرولاکتین را افزایش دهند. این عوامل استرس زا شامل قند خون پایین ، فعالیت های سنگین ورزشی و حتی اشکال خفیف از ناراحتی است. اگر فهمیدید که سطح پرولاکتین شما بالا است ، ممکن است لازم باشد راه هایی برای کاهش استرس و نگه داشتن قند خون در سطح ثابت پیدا کنید.

پرولاکتین و باروری

در برخی موارد ، سطح بالای پرولاکتین می تواند منجر به ناباروری شود. تومورهای پرولاکتینوما می توانند به غده هیپوفیز فشار وارد کنند و تولید هورمون ها را متوقف کنند. این وضعیت به عنوان هیپوفیز یا تیرگی شناخته می شود ، می تواند منجر به ناباروری شود.

هایپرپرولاکتینمی می تواند بارداری را برای یک زن دشوار کند. سطح بالای پرولاکتین می تواند تولید طبیعی هورمون های استروژن و پروژسترون را قطع کند. این می تواند تخمدان ها را به طور نامنظم تخمک آزاد کند یا به طور کامل متوقف شود.

داروها و سایر درمان های پرولاکتینوما به بازگرداندن باروری در اکثر زنان کمک می کند. اگر متوجه شدید که سطح پرولاکتین یا تومورهای پرولاکتینوما زیاد است ، بلافاصله در مورد روش های درمانی با پزشک خود صحبت کنید. همچنین می توانید در مورد حذف یا کاهش تومورها سوال کنید.

اقدامات دیگری که می توانید برای کاهش سطح پرولاکتین انجام دهید عبارتند از:

• رژیم خود را تغییر دهید و سطح استرس خود را پایین نگه دارید

• متوقف کردن تمرینات با شدت بالا یا فعالیتهایی که شما را تحت فشار قرار می دهد

• اجتناب از لباسهایی که باعث ناراحتی قفسه سینه می شود

• از فعالیتها و لباسهایی که بیش از حد باعث تحریک نوک پستان می شوند خودداری کنید

• مصرف مکمل های ویتامین B-6 و ویتامین E

ویتامین B-6 بخشی از روند تولید دوپامین است و سطح بالاتر می تواند سطح پرولاکتین را کاهش دهد. ویتامین E به طور طبیعی از افزایش سطح پرولاکتین جلوگیری می کند. قبل از تغییر در دریافت ویتامین ها یا مکمل های دیگر ، با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید .

بعضی اوقات دلیل خاصی برای سطح بالای پرولاکتین وجود ندارد. این به عنوان هایپروپلاکتینمی ایدیوپاتیک شناخته می شود. بعد از چندین ماه معمولاً بدون درمان از بین می رود. اگر سطح پرولاکتین شما پایین نیاید ، متخصص زنان و زایمان داروی مناسب تجویز می کند .

 

اگر شما هم تمایل به بررسی پرولاکتین خود دارید ، می توانید از تخصص و مهارت خانم دکتر نفیسه مویدنیا جراح و متخصص زنان و زایمان رشت در این زمینه بهره مند شوید .

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۱۳۳۲۱۳۵۹۳۳ تماس حاصل فرمائید .

 

https://goo.gl/maps/BXab7mjNfvTjjREV9

به این مقاله چند ستاره می دهید؟
banner 2

خانم دکتر نفیسه مویدنیا متخصص زنان و زایمان در رشت می باشند و دارای بورد تخصصی هستند. ایشان دوره هفت ساله پزشکی عمومی خود را در دانشگاه دولتی علوم پزشکی تبریز به اتمام رساندند. پس از قبولی در مقطع تخصص، دوران تخصصی رشته جراحی زنان و زایمان و نازایی و زیبایی را در دانشگاه دولتی علوم پزشکی تبریز به اتمام رساندند و در نهایت موفق به اخذ بورد تخصصی رشته زنان، زایمان، نازایی و زیبایی شدند.

1 دیدگاه
  • با سلام خانمی ۳۴ ساله و در حال اقدام به بارداری هستم اما سطح پرولاکتین من 55 شده، کم و کاری و پرکاری تیروئید هم ندارم. قند خونم 90 است. هیچ علایمی ناشی از ترشح از سینه ندارم ولی پلی کیستیک هستم و موی زاید دارم. خواستم ببینم مصرف ویتامین ب شش تاثیری در کاهش این هورمون در بدن من داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *