اندومتریوز یکی از بیماریهای زنانه است که باعث می شود شخص موقع پریودی دردهای شدیدی را تجربه کند. این بیماری شبیه بسیاری دیگر از بیماریهای دستگاه تناسلی با اختلالات قاعدگی همراه است و علائم مشابهی با آنها دارد.
در این مقاله همراه دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان باشید تا شما را با اندومتریوز، علل، علائم و روشهای درمان آندومتریوز در رشت آشنا کنند.
آندومتریوز چیست؟
آندومتریوز یکی از بیماریهای مزمن دستگاه تناسلی زنان است که با رشد پوشش داخلی رحم (اندومتر) به خارج از رحم مثل لوله های فالوپ، تخمدانها و روی اندامهای لگنی ایجاد می شود.
این بافت مثل پوشش داخلی رحم، در پاسخ به تغییرات هورمونی قاعدگی می ریزد و خون آن به جای خروج از راه واژن، داخل حفره شکم ریخته می شود. این حالت با درد و التهاب لگن در زنان همراه است.
علائمی که نشان می دهند اندومتریوز دارید
- دردهای شدید قاعدگی
- دردهای لگنی مزمن
- دردهای مقاربتی
- خونریزی شدید یا لکه بینی غیرعادی در بین سیکل قاعدگی
- مشکلات ناباروری
- تکرر ادرار یا دیسوری (ادرار دردناک)
- مشکلات گوارشی مثل اسهال، یبوست، نفخ، …
عواملی که می توانند علت اندومتریوز شما باشند
هنوز به طور دقیق علت اندومتریوز معلوم نشده، اما تصور می شود این عارضه به دلایل زیر رخ دهد:
1- وجود یک مشکل ساختاری به نام رحم به عقب برگشته که باعث می شود، خون به جای خروج از رحم، وارد لوله های فالوپ شود و بافتهایی مشابه اندومتر در این نواحی رشد کنند.
2- مشکلات سیستم ایمنی که نمی توانند بافت اندومتریوز را در خارج از رحم شناسایی کرده و مانع رشد سلولهای آن شوند.
3- برخی اختلالات ژنتیکی و ارثی در خانواده
4- تأثیرات هورمونی مثل هورمون استروژن که به رشد بافت اندومتریوز کمک می کند.
برای درمان اندومتریوز در رشت شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
روشهای تشخیص اندومتریوز
متخصص زنان، بیماری اندومتریوز را به روشهای زیر تشخیص می دهد:
- معاینه فیزیکی شکم برای تشخیص وجود حساسیت یا توده در نواحی لگن
- روشهای تصویر بردای مثل MRI و سونوگرافی
- لاپاراسکوپی تشخیصی (دقیق ترین روش تشخیص اندومتریوز)
بعد از تشخیص این بیماری، با توجه به سن بیمار و شدت آندومتریوز، پزشک تصمیم می گیرد از چه روشی برای درمان استفاده کند.
روشهای درمانی آندومتریوز در رشت
به گفته دکتر مویدنیا، با توجه به مواردی مثل شدت آندومتریوز و همینطور سن، تمایل به بارداری و پاسخ بیمار به درمانهای قبلی، پزشکان تصمیم می گیرند از چه روشی برای درمان استفاده کنند. برخی از روشهای درمانی رایج برای آندومتریوز عبارتند از:
مصرف داروهای آندومتریوز
روشهای دارویی معمولاً به کاهش درد و کنترل علائم آندومتریوز کمک می کنند. رایجترین این داروها عبارتند از داروهای مسکن و ضدالتهاب های غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن.
درمانهای هورمونی
هورمون تراپی یک روش رایج برای درمان آندومتریوز است. در هورمون درمانی با توجه به شرایط بیمار و با اهداف مختلف یکی از درمانهای زیر برای بیمار تجویز می شود. مثلاً:
1- مصرف قرصهای ضدبارداری ترکیبی (حاوی استروژن و پروژسترون) برای کاهش درد و خونریزی
2- مصرف آگونیستها و آنتاگونیستهای هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) برای ایجاد وضعیتی شبیه به دوران یائسگی و جلوگیری از رشد بافت آندومتریوز
3- پروژستینها و دستگاههای IUD هورمونی که برای کاهش رشد بافتهای آندومتریوزی و علائم آندومتریوز مناسب هستند.
4- مهارکننده های آروماتاز که از داروهای جدید کاهش سطح هورمون استروژن و مهار رشد آندومتریوز به شمار می روند.
5- داروهای مهارکننده سیستم ایمنی برای کاهش التهاب و پیشرفت آندومتریوز
تغییر سبک زندگی
تا حدی تغییر در سبک زندگی تان می تواند به کاهش علائم آندومتریوز کمک کند. مثلا:
- مدیریت استرس
- انجام ورزشهای سبک مانند یوگا و پیاده روی به طور منظم
- رژیم غذایی مناسب با مصرف غذاهای غنی از امگا-3 (مانند ماهی و آجیل)، میوه ها، سبزیجات و آنتی اکسیدانها
- کاهش مصرف قند، کربوهیدراتهای تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده
در کنار تغییر سبک زندگی استفاده از درمانهای مکمل مانند طب سوزنی هم در مواردی می تواند موثر باشد.
درمان جراحی آندومتریوز در رشت
اگر درمانهای غیر جراحی آندرومتریوز جواب ندهند یا اندومتریوز شدید باشد، از روشهای جراحی زیر برای درمان بیمار استفاده می شود:
عمل لاپاراسکوپی
عمل لاپاراسکوپی از روشهای جدید درمان آندومتریوز و جراحی به روش بسته است که به عنوان روش اصلی تشخیص و درمان آندومتریوز به کار می رود.
در این روش،پزشکان با استفاده از دوربین دستگاه لاپاراسکوپ و ابزارهای جراحی که با برشهای کوچکی روی شکم ایجاد می شوند، بافت آندومتریوز را بر می دارند یا تخریب می کنند. در این عمل رحم و قدرت باروری زن حفظ می شود.
عمل لاپاراسکوپی دکتر مویدنیا با استفاده از تکنیکهای جدید لاپاراسکوپی است و صدمات بافتهای سالم با این روشها به حداقل می رسد.
عمل لاپاراتومی
جراحی لاپاراتومی یک عمل باز است که با ایجاد برش بزرگی روی شکم انجام می شود. این نوع جراحی برای آندومتریوزهای شدیدی موثر است که به عمل لاپاراسکوپی جواب نمی دهند. در این جراحی نیز رحم حفظ شده و توانایی باروری زن باقی می ماند.
جراحی لیزری
در این روش، با استفاده از پرتوهای دستگاه لیزر بافت آندومتریوز با روشهای لاپاراتومی یا لاپاراسکوپی برداشته یا تخریب می شود. چون برای این کار از لیزر استفاده می کنیم، دقت جراحی بالا و عوارض بعد از عمل خفیف تر است. همچنین بیمار دوران نقاهت کوتاهتری دارد.
عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم)
این جراحی برای زنانی انجام می شود که دچار علائم شدید آندومتریوز هستند و نمی خواهند دیگر باردار شوند. در عمل هیسترکتومی، رحم و در مواردی تخمدانها نیز برداشته می شوند.
این جراحی آخرین خط درمان اندومتریوز است که با مراجعه به بهترین متخصص آندومتریوز در رشت می توانید آن را انجام دهید.
برای درمان اندومتریوز در رشت می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
روشهای جدید درمان آندومتریوز
روشهای دیگری برای درمان آندومتریوز در حال توسعه هستند که در فاز تحقیقاتی بوده و در آینده برای متوقف کردن رشد آندومتریوز و کاهش علائم آن مورد استفاده قرار می گیرند:
- درمان هدفمند ژنتیکی با تمرکز بر ژنها و پروتئین های مسئول بیماری
- درمان با سلولهای بنیادی برای بازسازی بافتهای آسیب دیده و بهبود علائم بیمار
درمانهای ناباروری برای آندومتریوز
بیمارانی که به دلیل آندومتریوز دچار ناباروری شده اند، از درمانهای باروری زیر در رشت می توانند برای بچه دار شدن بهره مند شوند:
روشIVF: بارداری با روش IVF یا لقاح آزمایشگاهی برای زنانی است که با روشهای دیگر بارور نمی شوند. در این روش، بعد از لقاح تخمک و اسپرم در محیط آزمایشگاه، تخمک بارور شده به رحم منتقل می شود.
تحریک تخمکگذاری: در این روش با مصرف داروهای محرک برای تخمک گذاری، شانس بارداری طبیعی زنان بیشتر می شود.
جمع بندی نهایی
آندومتریوز یک بیماری پیچیده و با علل نامعلوم است که باعث می شود بیمار موقع پریودی، دردهای شدید لگنی و خونریزی بافتهای داخل لگن را تجربه کند. از روشهای مختلفی می توان برای کاهش علائم این بیماری یا توقف رشد بافتهای آندومتری که به خارج از رحم گسترش یافته اند، استفاده کرد.
این درمانها شامل درمانهای دارویی به صورت هورمونی و غیرهورمونی و نیز درمانهای جراحی هستند. همچنین برخی روشهای درمانی جدید در حال توسعه هستند مثل درمان با سلولهای بنیادین یا درمانهای ژنتیکی که در آینده به کار گرفته می شوند.
سوالات رایج
متداول ترین سوالات در مورد بیماری اندومتریوز زنان عبارتند از:
بیماری آندومتریوز اگر درمان نشود، چه عوارضی دارد؟
درد مزمن و شدید لگن به خصوص در زمان عادت ماهیانه، خونریزیهای شدید یا قاعدگی نامنظم، لکهبینی بین سیکل های پریودی، مشکلات گوارشی (نفخ، یبوست یا اسهال به خصوص قبل از قاعدگی) از شایعترین عوارض آندومتریوز هستند. تقریباً 30 تا 50 درصد از زنان مبتلا به آندومتریوز با مشکلات ناباروری روبرو می شوند.
آیا اندومتریوز باعث بروز مشکلات روحی نیز می شود؟
بله. حتما. دردهای مزمن و مشکلات ناباروری عامل اضطراب، افسردگی و کاهش کیفیت زندگی زنان مبتلا به اندومتریوز هستند.
آیا راهی برای پیشگیری از آندومتریوز وجود دارد؟
روش تضمینی وجود ندارد اما با مصرف قرصهای ضدبارداری و کاهش تعداد دورههای قاعدگی، کاهش وزن، تحرک و ورزش منظم، خوردن غذاهای سالم، اجتناب از تماس با مواد شیمیایی مختل کننده هورمونها مثل بیسفنول و مشاوره با یک متخصص زنان مجرب در این حوزه می توان خطر اندومتریوز را در زنان کاهش داد.
اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات حتما از دکتر مویدنیا بپرسید.
خانم دکتر مویدنیا، خوشحال خواهیم شد که افتخار همکاری با شما را به عنوان دکتر آنلاین زنان در اپلیکیشن مدافون داشته باشیم.