فیبروم رحم یا میوم نوعی تومور غیرسرطانی رحم است که معمولاً در سنین باروری رشد می کند و سایزهای مختلفی دارد. سایز کوچک فیبروم بدون علامت است ولی سایزهای متوسط یا بزرگ علائمی مثل درد و خونریزی شدید دارند و باید درمان شوند.
در این مقاله، دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان به شما خواهند گفت چگونه فیبروم رحم تشخیص داده میشود و چه زمانی به این روشها نیاز دارید.
چرا تشخیص فیبروم رحم مهم است؟
فیبروم های بزرگ یا متوسط می توانند باعث درد یا خونریزی شدید قاعدگی شوند و حتی در مواردی زنان را با مشکل بارداری یا کم خونی شدید مواجه کنند. راه درمان برخی از این فیبروم های بزرگ جراحی است و حتی شاید بخاطر آن مجبور به عمل هیسترکتومی یا برداشتن رحم شوید.
بنابراین تشخیص به موقع فیبروم رحم می تواند جلوی بروز عوارض جدی را بگیرد و شما را از درمانهای بسیار تهاجمی مثل عمل جراحی هیسترکتومی بی نیاز کنند.
بهترین روشهای تشخیص فیبروم در رشت
به گفته دکتر مویدنیا، موارد زیر از رایجترین روشهای تشخیص فیبروم در رشت هستند:
معاینه لگنی و شکمی
در این روش، اندامهای تناسلی داخلی و شکم بیمار برای بررسی وجود توده، بزرگ شدن رحم و هرگونه حساسیت در ناحیه لگن معاینه می شود. البته این روش به تنهایی کافی نیست و فقط یک روش تشخیص اولیه است.
تشخیص فیبروم رحم با سونوگرافی
سونوگرافی یکی از دقیق ترین و شایعترین روشهای تشخیص میوم است که با امواج اولتراسوند انجام می شود. این آزمایش می تواند اندازه، تعداد و محل دقیق فیبروم ها را مشخص کند.
سونوگرافی ممکن است به صورت ترانس واژینال (از راه واژن) یا شکمی (قرار گرفتن پروب روی شکم) انجام شود. سونوگرافی ترانس واژینال روش استانداردتری برای تشخیص فیبروم است و زنان متاهل می توانند آن را انجام دهند.
MRI رحم: چه زمانی از MRI استفاده میشود؟
MRI یک روش تصویربرداری پیشرفته و سه بعدی است که با میدان مغناطیسی قوی خود، می تواند تصاویر بسیار دقیقی از بافتهای نرم بدن تهیه کند. از ام آر آی در مواردی استفاده می شود که نیاز به جراحی فیبروم یا ارزیابی فیبروم های بزرگ و پیچیده دارید یا میوم کوچک و زیر مخاطی است.
CT اسکن: آیا این روش برای فیبروم مناسب است؟
روش سی تی اسکن نسبت به سونوگرافی و MRI دقت کمتری دارد و به ندرت برای تشخیص فیبروم ها به کار می رود. با اینحال در موارد پیچیده ای مثل بررسی دقیق عوارض فیبروم یا تمایز بین توده های رحم (فیبروم با توده های سرطانی) انجام CT اسکن بسیار مفید باشد.
هیستروسالپنگوگرافی
هیستروسالپنگوگرافی نام نوعی رادیوگرافی همراه با تزریق ماده حاجب به داخل رحم است. از این روش برای تشخیص برخی میوم ها، بررسی شکل رحم و وجود چسبندگی های رحمی استفاده میشود.
عمل لاپاراسکوپی تشخیصی
عمل لاپاراسکوپی یک روش مستقیم برای بررسی فیبروم های دیواره رحم است. در این روش، با ایجاد برشهای کوچکی روی شکم، دوربین لاپاراسکوپ وارد حفره لگن می شود تا به تشخیص فیبروم های دیواره رحم کمک کند.
عمل هیستروسکوپی تشخیصی
عمل هیستروسکوپی یک روش تشخیصی مستقیم برای بررسی فیبروم های داخل حفره رحم، فیبرومهای کوچک یا زیر مخاطی است. در این روش از یک دوربین کوچک به نام هیستروسکوپ برای بررسی داخل رحم استفاده میشود.
با مراجعه به بهترین دکتر برای تشخیص فیبروم در گلسار رشت می توانید از این روشهای تشخیصی بهره مند شوید.
برای تشخیص و درمان انواع فیبرومهای رحمی در رشت شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
چگونه علائم میتوانند راهنمای تشخیص باشند؟
علائم شایع فیبروم رحم از روشهای اولیه تشخیص هستند که با بروز آنها، پزشکان برای اطمینان از وجود فیبروم روشهایی را که در بالا به آنها اشاره کردیم تجویز می کنند. این علائم عبارتند از:
- خونریزی غیرطبیعی بین پریود
- خونریزی شدید یا طولانی در قاعدگی
- احساس فشار در مثانه یا روده
- درد مزمن لگن
- ناباروری
- سقط جنین مکرر
روش اصلی تشخیص فیبروم
هر روشی که به آن اشاره کردیم کاربرد خاص خود را دارد. بنابراین نمی توان روش خاصی را روش اصلی به حساب آورد. مثلا هیستروسکوپی تشخیصی در مواردی که فیبروم ها داخل رحمی هستند، روش مناسبی است و حتی می تواند به جراحی هیستروسکوپی تبدیل شود و با آن فیبروم را خارج کرد.
آزمایشهای تشخیصی تکمیلی برای فیبروم
در کنار روشهای بالا، ممکن است در برخی موارد، نیاز به آزمایش های تکمیلی زیر داشته باشید:
آزمایش خون: معمولا نقش آزمایش خون در تشخیص فیبروم برای ارزیابی وجود کم خونی در زنان است. این مشکل به دلیل خونریزی زیاد پریودی رخ می دهد و با عوارض زیادی همراه است. در مواردی هم آزمایش خون برای بررسی التهاب یا اختلالات هورمونی تجویز می شود.
بیوپسی: بیوپسی به طور مستقیم روشی برای تشخیص فیبروم نیست بلکه از آن برای تشخیص قطعی نوع فیبروم و اطمینان از خوش خیمی فیبروم استفاده می شود.
آیا تشخیص فیبروم رحم در بارداری امکانپذیر است؟
تشخیص فیبروم در زنان باردار از آنجایی اهمیت دارد که می تواند باعث مشکلات بارداری مثل زایمان زودرس شود. در این موارد، سونوگرافی روش اصلی تشخیص فیبروم است و اگر ضروری باشد ام آر آی نیز می توان انجام داد، البته به شکلی که برای جنین مضر نباشد.
برای تشخیص و درمان انواع فیبرومهای رحمی در رشت شما هم می توانید از تخصص دکتر نفیسه مویدنیا، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره های 03132135933 و 09910535869 تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
روشهای مختلفی برای تشخیص فیبروم رحم وجود دارد. مثلا معاینه فیزیکی و علائم فیبروم از روشهای اولیه تشخیصی هستند. اما معمولا سونوگرافی (اصلی ترین و اولین آزمایش)، ام آر آی، سی تی اسکن، هیستروسکوپی و هیستروسالپنگوتراپی روشهای دقیق تری برای تشخیص این بیماری به حساب می آیند.
سوالات رایج
رایجترین سوالات در مورد تشخیص فیبروم در رشت عبارتند از:
چرا سونوگرافی روش استاندارد تشخیص است؟
چون دسترسی به این روش آسان و با هزینه مناسب است. در ضمن دقت بالایی در تشخیص تعداد، اندازه و موقعیت فیبروم ها دارد و یک روش بی خطر است.
برای تشخیص فیبروم آیا بیوپسی لازم است؟
بیوپسی یا نمونه برداری از فیبروم روشی است که در آن تکه ای از بافت فیبروم برداشته و به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می شود. این کار معمولاً زمانی انجام می شود که توده مشکوک به بدخیمی باشد.
کدام روش برای چه شرایطی مناسبتر است؟
انتخاب روش مناسب برای تشخیص فیبروم بستگی به علائم و سن بیمار و یافته های معاینه فیزیکی دارد. از بین روشهای مختلف سونوگرافی اولین و مهمترین روش تشخیصی برای فیبروم رحم است که در هر شرایطی حتی بارداری می توانید آن را انجام دهید.
اگر سوالی درباره روشهای اصلی تشخیص فیبروم رحم دارید در بخش نظرات می توانید بپرسید.