علت سقط جنین


مقدمه

سقط جنین احتمالاً خطرناک ترین کلمه برای بسیاری از مادران است . یک وضعیت بد و وحشتناک است.سقط جنین، به عملی گفته می شود که قبل از هفته 22 بارداری و قبل از این که وزن نوزاد به 500 گرم برسد، اتفاق بیفتد. یعنی این که نوزاد قابلیت حیات نداشه باشد.

دلایل سقط جنین

بیشتر سقط‌های زودهنگام به خاطر ناهنجاری‌های جنین مثل ناهنجاری‌های کروموزومی اتفاق می‌افتد. سقط ناخواسته ممکن است به علت‌های دیگری مثل بیماری‌ها نیز اتفاق بیفتد. سقط‌هایی که دیرتر اتفاق می‌افتد، ممکن است به دلیل عفونت‌ها، بیماری‌هایی مانند دیابت یا تیروئید، واکنش سیستم ایمنی بدن مادر، رشد نامناسب جفت، ضعیف بودن یا نارسایی دهانۀ رحم باشد.

اگرچه برخی از آسیب‌های فیزیکی به مادر نیز ممکن است باعث سقط جنین شود. همچنین در بارداری‌های بالای ۳۵ سال و همچنین در مواردی که مادر، بیماری‌های زمینه‌ای مانند تیروئید یا دیابت دارد و همچنین در مواردی که مادر سابقۀ حداقل سه سقط را داشته است، باز هم احتمال سقط جنین وجود دارد، بنابراین در این شرایط مادر به مراقبت‌های ویژه‌ای نیاز دارد.

علت تشدید سقط جنین

• وجود استعداد لخته شدن خون

• مشکلات رحمی یا گردن رحم

• اختلالات ساختمانی مادرزادی رحم مثل رحم دوشاخ

• نارسایی دهانه رحم به دلیل دستکاری های رحمی در حاملگی های قبلی یا به صورت مادرزادی سبب سقط جنین در سه ماهه دوم یا زایمان زودرس می شود که تنها راه درمان آن دوختن دهانه رحم و استراحت در کل دوره بارداری است.

مهم‌ترین دلایل سقط  جنین:

سبک زندگی ناسالم

اینکه یکی از رایج ترین علل، سبک زندگی ناسالم است، چندان تعجب آور نیست. زنانی که در دوران بارداری مواد مخدر، الکل و تنباکو مصرف میکنند، بیشتر مستعد سقط جنین هستند. بنابراین باید پیش از اقدام به باردار شدن، عادات خود را کنترل کنید. اگر بارداری ناخواسته است، باید سریعاً عادات مضر خود را کنار بگذارید.

اختلال کروموزومی

یکی از عواملی که باعث سقط جنین در هفته های اول می شود اختلال کروموزومی است. یعنی بخاطر یک مشکل در محتوای ژنتیکی جنین به خوبی رشد نمیکند و سقط اتفاق میافتد. گاهی اوقات تخمکی که با اسپرم لقاح داشته محتوای کروموزومی خوبی نداشته و این باعث شده بعد لقاح بارداری پوچ اتفاق بیفتد. که این هم منجر به سقط شود.

جفت معیوب

مشکل دار بودن جفت، اندامی که وظیفه تامین اکسیژن و مواد غذایی جنین را به عهده دارد، میتواند سبب این مشکل شود. در دوران بارداری مرتباً با پزشک/ماما خود مشورت کنید تا از خوب بودن اوضاع مطمئن شوید.

اختلالات هورمونی در بدن مادر

بعضی از اختلالات هورمونی در بدن مادر می‌تواند موجب سقط جنین شود.

دیابت کنترل نشده

زنان مبتلا به دیابت، باید پیش از اقدام به بارداری، بیماری خود را کنترل کنند. دیابت نوع 2 که کنترل کمی روی آن وجود دارد و یا اصلا کنترل نشده است میتواند منجر به سقط جنین در سه ماهه نخست بارداری شود.

اختلالات سیستم ایمنی بدن مادر

گاهی اوقات بخاطر اختلالات سیستم ایمنی بدن مادر نسبت به جنین احساس بیگانگی کرده و به اصطلاح جنین رو پس میزند و می‌تواند باعث سقط شود. عفونت های شدید و درمان نشده هم خطر افزایش سقط دارند.

بیماری

بیماری هایی همچون ایدز، سرخچه، سیفیلیس، مالاریا، کلامیدیا ، واژن باکتریال و سوزاک میتوانند خطر وقوع این مشکل را بالا ببرند.

اختلال ظاهری رحم

اختلال ظاهری رحم و مشکلاتی مثل رحم دوشاخ تهدیدی برای بارداری محسوب میشود و یکی از موارد موثر در سقط هست. چسبندگی های داخل رحمی، وجود میوم و سایر اختلالات رحم یکی از عوامل سقط هستند.

دهانه رحم شل یا ضعیف، ممکن است پیش از رشد کامل جنین باز شود. این یک وضعیت غیرمعمول است اما بهتر است با پیشرفت بارداری، توسط متخصص زنان و زایمان معاینه شوید تا از عدم وقوع این وضعیت مطمئن شوید.

علائم سقط جنین

– خونریزی واژینال مانند دوران قاعدگی یا لکه بینی

– درد شکمی کم یا گرفتگی عضلات

– ناراحتی و حساسیت در سینه ها

– کمردرد

– تغییرات هورمونی

جلوگیری از سقط جنین

به لحاظ علمی نمی‌توان جلوی تمام سقط ‌ها را گرفت ولی می‌توان برای سالم ماندن نوزاد طی دوران بارداری اقداماتی انجام داد. در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌­کنیم:

• طی دوران بارداری مراقبت ‌های پیش از زایمان را به‌ طور منظم انجام دهید.

• قبل و طی دوران بارداری وزن سالم خود را حفظ کنید.

• از ابتلا به بیماری و عفونت بپرهیزید.

• ویتامین پیش از زایمان مصرف کنید تا مواد مغذی به ‌اندازه کافی به بدن شما و نوزاد برسد.

• یک رژیم غذایی بارداری سالم و متعادل داشته باشید که سرشار از میوه و سبزیجات است.

 

 

شما هم می توانید از تخصص و مهارت خانم دکتر نفیسه مویدنیا جراح و متخصص زنان و زایمان رشت در این زمینه بهره مند شوید .

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۱۳۳۲۱۳۵۹۳۳ تماس حاصل فرمائید .

 

https://goo.gl/maps/BXab7mjNfvTjjREV9

 

 

به این مقاله چند ستاره می دهید؟
banner 2

خانم دکتر نفیسه مویدنیا متخصص زنان و زایمان در رشت می باشند و دارای بورد تخصصی هستند. ایشان دوره هفت ساله پزشکی عمومی خود را در دانشگاه دولتی علوم پزشکی تبریز به اتمام رساندند. پس از قبولی در مقطع تخصص، دوران تخصصی رشته جراحی زنان و زایمان و نازایی و زیبایی را در دانشگاه دولتی علوم پزشکی تبریز به اتمام رساندند و در نهایت موفق به اخذ بورد تخصصی رشته زنان، زایمان، نازایی و زیبایی شدند.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *