درمان اختلالات کف لگن در زنان از جمله اختلالاتی است که مشکلات جدی ای را برای بانوان به وجود می آورد. شایع ترین این مشکلات، بی اختیاری در ادرار است. این اختلال نه تنها در بین زنان جامعه، بلکه در بین ساکنین خانه سالمندان نیز رواج دارد.
شیوع بی اختیاری ادرار، با افزایش سن افزایش می یابد.
از دیگر نتایج بیماری اختلالات کف لگن در ، می توان به بی اختیاری مدفوع و افتادگی اندام لگن اشاره کرد.
افتادگی رحم برخلاف آنچه برخی ممکن است فکر کنند دردناک نیست. بنابراین زنانی که از افتادگی همراه با درد لگن شکایت می کنند، موارد دیگری نیز علاوه بر این، برای آن ها رخ داده که باعث درد شده است. اما افتادگی درونی نیز می تواند باعث ناراحتی و فشار شود.
اختلالات کف لگن چیست؟
کف لگن را می توان به یک جعبه خاکستری تشبیه کرد. این جعبه شامل گروهی از عضلات هستند که به عنوان پشتیبان برای کمک به عملکرد مثانه، واژن، رحم و روده ها عمل می کند.
ممکن است در طول زندگی بانوان، آسیب هایی به کف لگن وارد شود. این آسیب ها دلایل بسیاری می تواند داشته باشد. حتی می تواند از طریق ورزش های مکرر یا حتی از طریق شغل، اختلالات کف لگن برای شما اتفاق بیفتد. اما شایع ترین دلیل آن در زمان بارداری و زایمان است.
کف لگن ما، توسط رحم، مثانه و روده همپوشانی شده و همواره در حال تعامل با این اندام هاست. بنابراین از قسمت های مهم بدن ماست.
علائم اختلالات کف لگن در زنان
-احساس فشار یا برآمدگی داخل واژن
-نشت یا بی اختیاری ادرار در صورتی که نمی توانند آن را کنترل کنند.
-بیرون آمدن مثانه در هنگام پرکاری مثانه
-عدم توانایی تخلیه مدفوع
-بی اختیاری مدفوع
-احساس وجود توده در واژن یا مشاهده آن
-احساس پایین آمدن یک توده از واژن
اختلالات لگن می تواند باعث بی اختیاری ادرار می شود
اختلالات کف لگن، می تواند باعث بی اختیاری در ادرار شود. نشت ادرار کلمه ای است که ما برای آن انتخاب کرده ایم. این اختلال ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که شما سرفه یا عطسه می کنید، ورزش می کنید یا حتی سر بچه هایتان فریاد می زنید. در این موارد مثانه بسیار فعال شناخته می شود و می تواند به طور مکرر ادرار کند.
شاید محرک های دیگری نیز برای بروز این بیماری در شما وجود داشته باشد. پس بهتر است آن را در یک دفتر یادداشت کنید تا بهتر بتوانید به سلامتی خود کمک کنید.
حتی می تواند در زمانی که فکرش را نمی کنید و در آرامش به سر می برید اتفاق بیفتد.
درمان های ساده برای بی اختیاری ادرار از اختلالات کف لگن
کنترل سیگار می تواند باعث کنترل سرفه های مزمن شود. کاهش این سرفه ها می تواند از نشت ادرار جلوگیری کند.
مثانه گاهی اوقات به مقدار مایعاتی که ما می نوشیم بستگی دارد. امروزه همه ما دائماً قهوه می نوشیم و همه فکر می کنیم که باید روزانه هشت لیوان آب بنوشیم. اما این مطلب علمی نیست.
نوشیدن آب، گاهی اوقات باعث بهبود یبوست می شود. در واقع مرتب دستشویی رفتن می تواند باعث کاهش این علائم شود.
از سلامتی کف لگن خود را همواره اطمینان حاصل کنید.. قندخون و دیابت خود را کنترل کنید. اگر سرفه دارید با یک پزشک عمومی مشورت کنید و سرفه هایتان را به حداقل برسانید.
نوعی از اختلالات کف لگن به نام پرولاپس
هنگامی که به دستشویی می روید، ادرار تازه باعث بیرون آمدن قسمتی از اندام های داخلی لگن می شود. این اختلال، افتادگی اندام لگن یا پرولاپس نامیده می شود که در آن، یکی از اندام های کف لگن، مانند مثانه، واژن، رحم یا حتی روده ها می تواند باعث شل شدگی و افتادگی دیواره مثانه از طریق مجرا شود.
در پرولاپس رحم، رحم داخل واژن شده است. در موارد حاد این بیماری حتی رحم می تواند از واژن بیرون بزند که این اصلاً خوشایند نیست.
این اختلال می تواند باعث پیچ خوردگی لوله ای که ادرار را از مثانه به خارج از بدن هدایت می کند شود که اصطلاحاً به آن پیشآبراه نیز می گویند.
دلایل بروز اختلالات کف لگن در زنان
-یائسگی
-بارداری و فرزندآوری
-شرایط سلامتی که گاهی از کنترل ما خارج می شود نیز می تواند باعث بروز چنین بیماری هایی شود.
همچنین این بی اختیاری می تواند در حین مقاربت اتفاق بیفتد. ادرار در حین رابطه می تواند برای زن بسیار ناراحت کننده باشد.
گاهی اوقات این مشکلات، بلافاصله پس از زایمان بوجود می آید و می تواند باعث نشت ادرار یا نشت مدفوع شود. بنابراین در این موارد مراقبت های پس از زایمان را فراموش نکنید و حتماً با پزشک خود مسأله را در میان بگذارید.
درمان اختلالات کف لگن در زنان
بسیاری از بانوان به درمان خاصی برای این بیماری نیاز ندارد. استرس بیشترین عامل در بروز بیماری اختلالات کف لگن در زنان را دارد. بنابراین تا جایی که ممکن است آرامش خود را حفظ کنید. شرایط زمانی دشوار می شود که بیماری اختلال کف لگن، فعالیت های روزمره شما را محدود کند. دونوع درمان برای این بیماری وجود دارد. روش های جراحی و غیرجراحی.
درمان های غیرجراحی برای اختلالات کف لگن:
-ورزش عضلات کف لگن:
شامل فشرده و ریلکس کردن عضلات کف لگن است که در صورت انجام صحیح، می تواند ناراحتی ها و اختلالات کف لگن را درمان کند. البته این ورزش ها، نمی تواند بیماری پرولاپس را درمان کند.
– حجیم کردن قسمت های کنترل مثانه:
برای این کار با تزریق مواد حجیم کننده، بین گردنه مثانه و بافت پیشآبراه را حجیم تر می کنند تا به این طریق به کنترل بهتر ادرار کمک کنند. این تزریق باید به صورت دوره ای ادامه یابد.
پساری واژینال یا حلقه ای pessary:
pessary در واثع یک حلقه سیلیکونی است که ما آن را دقیقاً در زیر مجرای ادرار در واژن قرار می دهیم. این وسیله به شما کمک می کند تا اندام های لگنی از به هم پیوستگی بهتری برخوردار باشند. به طور کلی اگر با چنین وسیله ای احساس راحتی نمی کنید بدانید که انواع مختلفی از آن ها وجود دارند. پس می توانید مدل های دیگری را انتخاب کنید. پزشک متخصص زنان شما، می تواند شکل و اندازه مناسب آن را برای درمان اختلالات کف لگن در زنان به شما ارائه دهد.
-یکی از هیجان انگیز ترین روش های درمانی که مطمئناً اکنون بیشتر در دسترس است، اغلب تحریک عصب درشت نی است. ما این روش را مانند طب سوزنی می دانیم. درمانی که به صورت هفتگی، هر هفته یکبار و در طی مدت زمان 12 هفته انجام می دهید. این روش می تواند به درمان بیماری های مثانه پیش فعال کمک کند. در این روش با تحریک اعصابی که به مثانه می روند می توانیم به آن ها پاسخ دهیم.
-روش بعدی فیزیوتراپی کف لگن است که می تواند بسیار برای درمان این بیماری مفید باشد.
درمان اختلالات کف لگن در زنان با جراحی
در صورتی که موارد بالا برای درمان اختلالات کف لگن مؤثر واقع نشد، روش های جراحی نیز گزینه های مناسبی برای درمان خواهند بود. ما چندین روش جراحی عالی برای درمان اختلالات کف لگن متناسب با بیماری شما داریم. اما بهتر است پس از صحبت با پزشک و نوع آن، تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما مناسب است. اما بهتر است بدانید که جراحی برای همه درست نیست. یا اینکه جراحی برای همه نیز ضروری نیست.
مقاله درمان اختلالات کف لگن در زنان در سایت دکتر زیبایی دکتر نفیسه مویدنیا برگرفته از وبینار Break free from Pelvic Floor Disorders Webinar از Michigan Medicine