خونریزی بعد از یائسگی: در حالت نرمال و در زمان قبل از یائسگی، بافت داخل رحم با سلول هایی به نام آندومتر پوشیده شده اند. هرماه، یکبار سطح استروژن بدن به آندومتر دستور فروریختن می دهد و این باعث ایجاد پریودی در خانم ها می شود. با افزایش سن، استروژن بدن کاهش می یابد و دیوار آندومتر نازک تر و نازک تر می شود. تا جایی که دیگر تشکیل نمی گردد. هنگامی که خانمی به مدتی یک سال دیگر پریود نمی شود، این بارزترین نشانه یائسگی در او خواهد بود.
خونریزی بعد از یائسگی بسیار نادر و غالباً ناشی از مشکلات جزئی است. این یک علامت مهم و”خطق رمز” است و باید همیشه برای مشاوره به پزشک یا متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر مؤیدنیا پزشک جراحی های درمانی و بیماری های زنان می تواند به شما کمک کند تا دلایل خونریزی بعد از یائسگی خود را بهتر بشناسید. در ادامه موارد زیر را با هم بررسی می کنیم:
- خونریزی غیرطبیعی در حوالی سنین یائسگی
- خونریزی بعد از یائسگی چه حکمی دارد؟
- درمان خونریزی بعد از دوران یائسگی
- آیا سرطان آندومتر کشنده است؟
خونریزی غیرطبیعی در حوالی سنین یائسگی
در سنینی که نزدیک به دوران یائسگی است، فرد می تواند خونریزی های با حجم کمتر از معمول یا حجمی بسیار بیشتر از حجم معمول خود را تجربه کند. خونریزی در این دوران می تواند بر اثر ضایعاتی خود خیم صورت گیرد. مثل فیبروم رحم و پولیپ رحم. پولیپ های دهانه رحم یا آندومتر از مواردی خوش خیم هستند که می توانند در رحم خونریزی ایجاد کنند.
علاوه بر این در دوران یائسگی مصرف کرم ها توسط بانوان می تواند باعث ضخیم شدن دیواره آندومتر و پرخونی پریودی شود. حتی در این مورد فرد می تواند به خودی خود یا در حین برقراری رابطه جنسی دچار خونریزی شود.
به نقل از ویکی پدیا:
پساقاعدگی یا منوپوز یکی از دورههای طبیعی زندگی اغلب زنان است که در آن قاعدگی برای همیشه متوقف میگردد و آنان دیگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود. درابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس بهطور کامل قطع میشود. زنانی که به مدت یک سال عادت ماهیانه نداشته باشند پساقاعده محسوب میشوند.
خونریزی بعد از یائسگی چه حکمی دارد؟
در دوران پس از یائسگی خونریزی ها بسیار نادر خواهند بود. خشکی و نازک شدن لایه واژن (آتروفی واژن) شایعترین علت آن است. دیواره های مهبل (واژن) به یکدیگر ساییده می شوند و در نتیجه داشتن یک لکه کوچک خون غیر معمول نیست. اگر شما تحت درمان بیماری خاصی مثل هورمون درمانی هستید، باید تمامی اطلاعات خود را در اختیار پزشک زنان قرار دهید. اما خونریزی بعد از یائسگی می تواند دلایل زیر را داشته باشد:
ضخیم شدن رحم (هایپرپلازی آندومتر):
این می تواند به دلیل اضافه وزن یا با مصرف قرص های تاموکسیفن (که برای درمان سرطان سینه تجویز می شوند) ایجاد شود. این یک بیماری خوش خیم است اما پتانسیل تبدیل به سرطان را دارد.
سرطان آندومتر :
فقط 6٪ از زنان مبتلا به خونریزی پس از یائسگی این تشخیص را دارند. با این حال ، این مهمترین شرطی است که باید رد کنیم.
درمان خونریزی بعد از دوران یائسگی:
متخصص زنان و زایمان از شما تاریخچه پزشکی کاملی را گرفته و معاینه شکمی و لگن را انجام می دهد. سونوگرافی لگن معمولاً در همان روز انجام می شود تا ضخامت آندومتر رحم و نیز تخمدان ها ارزیابی شود. در صورت لزوم ممکن است اسمیر دهانه رحم نیز انجام شود.
بسته به نتایج سونوگرافی شما ، ممکن است هیستروسکوپی لازم باشد. اینجاست که از یک تلسکوپ برای تجسم حفره رحم استفاده می شود. این کار ممکن است تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام شود و توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود.
در اولین جلسه معاینه شما، یک دلیل منطقی برای درمان خونریزی شما پیدا خواهد شد. اگر اسمیر یا بیوپسی انجام شود، نتایج را می توان سریع ردیابی کرد و در عرض 3-4 روز در دسترس قرار داد.
نوع درمان شما بستگی به علت خونریزی دارد. اگر احتمال خشکی واژن و آتروفی واژن وجود دارد، ممکن است کرم موضعی تجویز شود. پولیپ های دهانه رحم یا آندومتر باید برای آزمایش های بعدی برداشته شود و ارسال شود. اگر خونریزی ناشی از HRT باشد ، می توان آنرا به ترکیب دیگری از داروها تغییر داد. اگر هایپرپلازی آندومتر داشتیم ، گاهی اوقات می توان از پروژسترون خوراکی یا Mirena IUS برای کم کردن این تغییرات استفاده کرد.
آیا سرطان آندومتر کشنده است؟
فقط در 6 درصد موارد ، خونریزی بعد از یائسگی ناشی از سرطان آندومتر است. گاهی اوقات سرطان می تواند در لایه سطحی رحم ایجاد شود ، اما گسترش آن مدت زمان زیادی طول می کشد ، زیرا دیواره های رحم بسیار ضخیم است. سرطان آندومتر معمولاً در مرحله 1 تشخیص داده می شود و اغلب توسط هیسترکتومی لاپاروسکوپی ساده (سوراخ کلیدی) قابل درمان است . برای درمان سرطان آندومتر تشخیص زود هنگام سرطان می تواند به درمان آن کمک شایانی کند. در صورتی که این بیماری سریع تشخیص داده شود می توان آن را با روش هایی مثل عمل جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و سایر روش ها درمان کرد. همچنین می توانید در برنامه زندگی تان ورزش کردن و استفاده از مواد غذایی طبیعی را در اولویت قرار دهید.
در این مقاله از سایت خانم دکتر مؤیدنیا پزشک متخصص زنان و زایمان در رشت، مواردی مثل «خونریزی غیرطبیعی در حوالی سنین یائسگی»، «خونریزی بعد از یائسگی چه حکمی دارد؟»، «درمان خونریزی بعد از دوران یائسگی»، «آیا سرطان آندومتر کشنده است؟» را با هم بررسی کردیم. دکتر نفیسه مؤیدنیا متخصص بیماری های زنان و جراحی های درمانی به شما کمک خواهد کرد تا بیماری های خود را درمان کنید.
15 دیدگاه ها